If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | ЕСКО МОДЕЛ: ОПШТИНА РАДОВИШ ДОБИВА НОВО УЛИЧНО ОСВЕТЛУВАЊЕ СО МОДЕРНИ ЛЕД СВЕТИЛКИ  
17610
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17610,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

ЕСКО МОДЕЛ: ОПШТИНА РАДОВИШ ДОБИВА НОВО УЛИЧНО ОСВЕТЛУВАЊЕ СО МОДЕРНИ ЛЕД СВЕТИЛКИ  

Дата

July 31, 2020

Категорија

Вести

Потпишан договорот за јавно-приватно парнетнерство помеѓу Општината и фирмата Интеренерго

 

Денес, 31.07.2020, градоначалникот Герасим Конзулов и директорот на фирмата „ИНТЕРЕНЕРГО“ ДООЕЛ- Зоран Трпески потпишаа Договор за воспоставување на јавно-приватно партнерство за давање на енергетски услуги на јавно осветлување по ЕСКО модел.

 

Станува збор за проект во вредност од 1.6 милиони евра поддржан од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) кој ќе се изведува по ЕСКО модел на јавно-приватно партнерство.

ЕСКО моделот предвидува развој, изведба и финансирање на проектот со цел да се подобри енергетската ефикасност и намалат трошоците за електрична енергија и одржување.  

 

Оптлатата на инвестицијата ќе се врши исклучиво преку оставрената заштеда на енергија  во следните осум години при што Општината нема да има дополнителни трошоци и оптоварување на општинскио буџет.

 

Предвидено е проектот да се реализира за 3 до 4 месеци при што сите стари електрични светилки на територијата на општината ќе бидат заменети со нови еколошки високо квалитенти ЛЕД светилки од англиско производство.