If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | ОДБЕЛЕЖАНИ 75 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ДЕДО ДАНЕ ТРАЈКОВ
16312
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16312,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

ОДБЕЛЕЖАНИ 75 ГОДИНИ ОД СМРТТА НА ДЕДО ДАНЕ ТРАЈКОВ

Дата

July 08, 2019

Категорија

Вести

Вчера 07.07.2019 год.(Недела), со почеток во 10:00 час., со положување на свежо цвеќе од страна на неколку делегации, на спомен обележјето на планината Плачковица беше одбележана 75 годишнината од смртта на Дедо Дане Трајков.

 

Дедо Дане Трајков е еден од најзаслужните лица за успешната здравствена заштита на борците од четвртата Македонска ударна бригада, којашто дејствувала на планината Плачковица. Тој храбро ги чувал и лекувал ранетите и болните борци, се грижел за нивната безбедност и редовно ги снабдувал со потребните лекарства. Работејќи несебично и пожртвувано, Дедо Дане Трајков за жал не дочекувајќи ја слободата, во јуни 1944 година, бил фатен од фашистите и бил стрелан во близина на селото Козбунар, непосредно до неговата родна Шипковица.

 

Во име на ЕЛС општина Радовиш, свежо цвеќе положија Градоначалникот на општина Радовиш, Герасим Конзулов и Претседателот на Советот на општина Радовиш, Коле Чаракчиев.