If you decide to buy essay from us you can be sure, that the materials used by the writer and referred to in the reference list, are absolutely reliable and taken from scientific sources.

Архива
Временска прогноза
logo
Општина Радовиш | ПРВА РЕГИОНАЛНА КОНВЕНЦИЈА ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ ГРАДОВИ И ОПШТИНИ НА ЕУ ПРОЕКТИ
15294
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15294,ajax_updown,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,wpb-js-composer js-comp-ver-3.6.12,vc_responsive

ПРВА РЕГИОНАЛНА КОНВЕНЦИЈА ЗА СОРАБОТКА МЕЃУ ГРАДОВИ И ОПШТИНИ НА ЕУ ПРОЕКТИ

Дата

December 03, 2018

Категорија

Вести

Договорена стратешка соработка за полесен пристап до ЕУ фондовите

 

Од 28-ми до 30-ти Ноември, делегација на Општина Радовиш предводена од градоначалникот Герасим Конзулов учествуваше во работата на „Првата регионална конвенција за соработка меѓу градови и општини на ЕУ проекти,“ одржана во Мојковац и Колашин, Република Црна Гора.

 

На конвенцијата присуствуваа делегации од Белишче, Бенковац, Биоград на мору( Хрватска), Мојковац, Колашин (Црна Гора) и Радовиш(Македонија).

 

Тема на конвенцијата беше можноста да се втемели меѓународна соработка со која би се олеснил пристапот до ЕУ фондовите кои се фокусираат на заштита на околината, туризмот,културата и спортот.

 

Во рамките на делот – „Туризмот како стратешка рамка за развој во регионот,“ градоначалникот Конзулов го презентираше туристичкиот потенцијал на Општина Радовиш со акцент на руралниот туризам.

 

„Радовиш е туристича дестинација во фаза на развој со неискористен потенцијал, главно подобна за развој на рурален туризам. Имаме слабости во повеќе аспекти но најголем проблем е недостатокот од сместувачки капацитети. И покрај тоа, превземаме активности за подобрување на општата состојба со инвестирање во патната инфраструктура и просторното уредување на локалитетите“, истакна Конзулов.

 

Градоначалникот на Белишче (Хрватска), Динко Буриќ потенцираше дека градот на годишно ниво по основ на разни проекти од ЕУ повлекува околу 4 милиона евра.

 

Конвенцијата заврши со усвојување на заклучоци и оценка дека Првата конвенција ги исполни очекувањата и покажа дека постои потенцијал кој треба заедно да и го понудиме на ЕУ.