ЈАВЕН ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ ПРЕДЛОГ-ПРОГРАМИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „САМУН ЕМ ТАТЛИЈА“

Врз основа на член 22 став 1 точка 6 од Законот за локална самоуправа (“Службен весник на РМ” бр. 5/02), член 43 од Статутот на општина Радовиш (“Службен гласник на општина Радовиш” бр. 5/02), на ден 30.08.2022 год. Градоначалникот на општина Радовиш објавува,   ЈАВЕН ПОВИК за доставување на предлог-програми за реализација на традиционалната манифестација…

ОБЕЗБЕДЕНИ РАНЦИ ЗА СИТЕ ПРВАЧИЊА

„Во чест на почетокот на новата учебна година, Градоначалникот на општина Радовиш,  на сите ученици од основното и средното образование им посакува среќен и успешен почеток и многу успеси во учебната 2022/23 година. По тој повод, Градоначалникот Ацо Ристов, фирмата Адора Инженеринг и Проф. Д-р Ванчо Чифлиганец обезбедија по еден училишен ранец со комлетен училишен…

ОДРЖАНА 15 СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА РАДОВИШ

Советнците денес ја работеа 15 редовна седница на Советот на општина Радовиш. На оваа седница беше предложен дневен ред од 35 точки, и дополнување на дневниот ред од две точки.   После отварањето на седницата од страна на Претседателката на Советот Моника Трајанова поради немање комплетни информации за дел од предложените точки, се повлекоа пет…

РЕШЕНИЕ ЗА СВИКУВАЊЕ НА 15 СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА РАДОВИШ

Врз основа на член 39 од Законот за локална самоуправа, член 19 став 2 од Статутот на општина Радовиш и член 51 од Деловникот за работа на Советот на општина Радовиш, се донесе Решение за свикување на 15 седница на Советот на општина Радовиш.   Седницата ќе се одржи на 26.08.2022 година во салата за…

РЕШЕНИЕ СЕ ОДОБРУВА ПЛАНСКА ПРОГРАМА ЗА ИЗРАБОТКА НА УРБАНИСТИЧКИ ПРОЕКТ ЗА КП 741 и КП 742 КО РАДОВИШ ВОН ГРАД

  Градоначалникот на Општина Радовиш, решавајќи по барањето за одобрување  Планска Програма за изработка на Урбанистички Проект за КП 741 и КП 742 КО Радовиш вон град со класа на намена А4.4 и А4.3 – (Викенд куќи и други објекти за времено сместување), со површина на проектен опфат од 0.39 ха,  во Општина Радовиш, врз…

РЕШЕНИЕ СЕ ОДОБРУВА ПЛАНСКА ПРОГРАМА ВО Е-УРБАНИЗАМ СО БРОЈ НА ПОСТАПКА: 44979

Врз основа на член 44, став 7 од Законот за Урбанистаичко планирање (Сл. Весник Бр.32/2020) Комисијата за урбанизам до Градоначалникот на општина Радовиш доставува предлог за одобрување на Планска Програма за изработка на Урбанистички Проект вон опфат на урбанистички план со намена Е1.13 – површински соларни и фотовплтаични електрани (фото-напонски панели за производство на електрична…

ПОСЕТА НА МЕСНАТА ЗАЕДНИЦА ИЗВОР ВО КАЛУГЕРИЦА

„Подобрување на условите за живот во населените места е наш приоритет“, истакна Градоначалникот Ацо Ристов при посетата на месната заедница „Извор“ во Калугерица. Во ова населено место во тек е изградбата на улицата кон гробиштата а претходно заврши нанесувањето на дробен материјал – тампон кој беше наменет за поправки и пробивање на патишта од земјен…

ЗГОЛЕМЕНА АКТИВНОСТ НА ТЕКОВНИТЕ ПРОЕКТИ

Со полн интензитет се изведуваат градежните работи од тековните проекти. Денес извршивме увид на градежните активности на локалниот пат од село Дамјан до село Погулево. Инвеститори на овој пат се општина Радовиш и Центарот за развој на Југоисточен плански регион а изведувач фирмата Портланд од Струмица. Трасата е во должина од 1,9 км., ширина од…

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „МЕДЕН РАДОВИШ“

Во склоп на одбележувањето на патронот на градот „Св. Спасо Радовишки“, оваа година под покровителство на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанстово и општина Радовиш, во Радовиш за прв пат се организираше Манифестацијата „МЕДЕН РАДОВИШ“. Манифестацијата започна на во Петок на плоштадот „Св.Спасо Радовишки“ со поздравно обраќање на Градоначалникот Ацо Ристов кој истакна дека со…

ОДБЕЛЕЖАНО ЧЕСТВУВАЊЕТО НА ПАТРОНОТ И ЗАШТИТНИК НА ГРАДОТ – СВ.СПАСО РАДОВИШКИ

Со одржување на вечерната богослужба во Храм „Св.Троица“ со која сослужуваа свештеници од Радовишкото архиерејско намесништво – Брегалничката епархија, започна чествувањето на патронот и заштитник на градот – Св.Спасо Радовишки. Веднаш потоа со иконата на Светиот великомаченик Спасо Радовишки беше организирана вечерна Литија од Храм „Св.Троица“ до плоштадот „Св.Спасо Радовишки“. Во неделата беше одржана Света…